wisc-r testi  iki ana bölümden oluşmaktadır. Sözel bölüm ve performans bölümü olarak iki ana gruba ayrılır. Sözel bölümü oluşturan alt testler sözel anlama-kavrama gerektiren bilişsel etkinliklerde çocuğun içerisinde bulunduğu yaşa göre zihinsel gelişim düzeyini değerlendirirken, performans bölümündeki alt testler ise çocuğun algısal organizasyon gerektiren bilişsel etkinliklerde ne durumda olduğunu değerlendirmeye yardımcı olur.
Sözel Bölüm :
1. Genel Bilgi Çocuğun çevresi ve dünya ile ilgili genel bilgi durumunu belirler.
2. Benzerlikler; Çocuğun nesneler veya cisimler arasında benzerlikleri nasıl kurduğunu inceler ve bunu nasıl ifade ettiğini inceler
3. Aritmetik Bu alt testte, çocuğunuzun aritmetik sorularını çözebilme yeteneği, aynı zamanda kısa-süreli bellek ve çalışan belleğinin kapasitesi ölçülür. Zaman sınırlaması vardır.
4. Sözcük Dağarcığı Çocuğun hafızasındaki kelime sayısını ve ifade becerisini belirler.
5. Yargılama Muhakeme, akıl yürütme, duygusal ve mantıksal olgunluk düzeyini belirler.
6. Sayı Dizisi Çocuğunuzun işitsel kısa süreli belleğini ve çalışma belleğini ölçen alt testtir.
Sesli uyaranları algılama, ve zihinsel olarak tekrarlayabilme yeteneğini belirler.
Performans Bölümü :
1. Resim Tamamlama Resimlerdeki eksikleri bulması istenir. Çocuğun dikkatini görsel bir alanda yoğunlaştırabilme becerisine bakılır.
2. Resim Düzenleme Olaylar dizisini algılama, neden- sonuç ilişkisi kurabilme, muhakeme gücünü belirlemede yardımcı olur.
3. Küplerle Desen Görsel zeka ile ilgili birçok unsuru belirlememizde bize yardımcı olur. Hafıza el göz koordinasyonu, görsel algı gibi birçok konuda yardımcı olur.
4. Parça Birleştirme Çocuğunuzun parça bütün ilişkisini kavrayabilme ve görsel-hareketsel koordinasyon yeteneğini ölçer.
5. Şifre Görsel hareketsel koordinasyon, sıraya koyma, , görsel uyaranları anımsama ve konsantrasyon yeteneğini belirler. Ve aynı zamanda hız ve dikkatini göstermesi gerekmektedir.
6. Labirentler; El-göz koordinasyonunu, şekil- zemin algısını WISC-R Zeka Testi’nin alt testleri arasındaki ilişkilere bakılarak çocuğun
ï‚· Mekansal ve kavramsal yetenekleri,
ï‚· Bilgi kazanma ve kullanabilme yetenekleri.
Genel bilgisini sıralama yetenekleri gibi yetenekleri de değerlendirilebilmektedir.
Bu gibi yeteneklerde çocuğun ne durumda olduğunu görmek onun eğitim planını oluşturmada eğitimcilere de yardımcı olmaktadır.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.